Szybki serwis:
Kochasz dobrą kawę i chcesz mieć do niej dostęp nie tylko w domu, ale również w biurze? Skorzystaj z naszej oferty „Kawa do biura” i zapewnij sobie i swoim współpracownikom doskonałe ziarna kawy z dostawą do firmy.
Wyślij zapytanie, a my przygotujemy dla Ciebie indywidualną ofertę, w której będzie:
Kawa i ekspresy do parzenia kawy to tematy, którymi zajmujemy się na co dzień. Dlatego, jeśli tylko masz taką potrzebę z chęcią
Szukając odpowiedniej kawy dla siebie stajemy przed dość trudnym wyborem. Zadanie to komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy musimy podjąć decyzję, jaką kawę wybrać do biura, bo czy istnieje rodzaj kawy, który zadowoli wszystkich?
Smak kawy, zapach i aromat to bardzo przyjemne doznania. Możliwość napicia się filiżanki ulubionej kawy w pracy to znak dzisiejszych czasów, a ekspres biurowy staje się już standardowym wyposażeniem kuchni firmowych czy pokoi socjalnych. Wybór kawy do biura będzie w dużej mierze zależny od tego, za pomocą jakiego urządzenia będziemy przygotowywać napar. Jeśli do dyspozycji mamy ekspres biurowy z wbudowanym młynkiem zawsze wybierajmy kawę ziarnistą, która świeżo zmielona ma zdecydowanie bogatszy smak i aromat. Kawa mielona w fabryce, mimo próżniowego opakowania, nie zachowa pełnego aromatu do czasu, kiedy trafi do naszej filiżanki.
Wiemy już, że najlepsza kawa do biura, to kawa w ziarnach. Jednak na tym poszukiwania kawy, która zadowoli wszystkich się nie kończą. Kolejnym krokiem zbliżającym nas do wyboru doskonałej kawy do biura będzie decyzja o doborze odpowiednich ziaren. Aby trafić na te właściwe, które spełnią oczekiwania i zadowolą wszystkie gusta trzeba po pierwsze znać preferencje naszych współpracowników i w tym temacie nie jesteśmy w stanie pomóc. Ale z chęcią podzielimy się wiedzą na temat rodzaju ziaren i powiemy czym się one charakteryzują.
Ilość odmian kawowców, a tym samym rodzajów ziaren kaw jest niezliczona, ale nasz rynek bezdyskusyjnie podbijają dwie odmiany i są to Arabika i Robusta. Ziarna Arabiki i Robusty różnią się od siebie smakiem, zawartością kofeiny, wyglądem ziarna, jak również ceną.
Ziarna Arabiki są najpopularniejsze i uważane za jeden z pierwszych wyhodowanych gatunków kawy. Są szlachetniejsze, ale i trudniejsze w uprawie od Robusty. Rosną na plantacjach powyżej 1000 m n.p.m. Z tego powodu ziarna te są droższe. Arabika jest kawą delikatną i aksamitną w smaku. Jej ziarna zawierają o 60% więcej olejków zapachowych niż Robusta, ale mniej kofeiny.
Ziarna Robusty uprawia się przede wszystkim w Afryce i Indonezji. Charakteryzuje się ona wyższą zawartością kofeiny i głębszym, mocniejszym smakiem, a także rozpoznawalną pianką.
Warto pamiętać, że poszukując idealnej kawy, nasz wybór nie jest ograniczony tylko do kawy single origin, czyli kaw składających się z tych samych ziaren. Szczególnie w przypadku kawy do biura najlepszym rozwiązaniem i odpowiedzią na nasze potrzeby może być kawa blend, czyli mieszanka dwóch (lub więcej) kaw.
Szukając dobrej jakościowo i gatunkowo kawy do biura pamiętajmy, że najlepsza jest kawa ziarnista. Dodatkowo zwróćmy uwagę na jeszcze kilka czynników, które mają wpływ na doznania smakowe.
Aromat kawy zależny od stopnia palenia ziaren. Według klasyfikacji Międzynarodowej Organizacji Kawy (ICO) możemy wyróżnić 18 głównych aromatów, z czego najchętniej wybierane są czekoladowe, kwiatowe, orzechowe, korzenne i owocowe. Kolejnym parametrem jest kwasowość kawy. Przy czym nie chodzi tu o "kwaśną kawę", której smak przeważnie jest wynikiem popełnionych błędów podczas uprawy: zbyt wczesnego zbioru lub sposobu palenia. Pożądana kwasowość niesie smak orzeźwiających owoców.
Ważnym czynnikiem jest też tzw. crema kawy. Jest to warstwa pianki na zaparzonej kawie. Chroni ona głębokość smaku i aromat Twojego gotowego napoju w filiżance. Warto również zwrócić uwagę na konsystencję (body) kawy. Jest to posmak, który czujemy w ustach po pierwszych łykach. Body powinno być kremowe, delikatne, ale zarazem gęste, zawiesiste, aksamitne. Nigdy nie powinno pozostawić wrażenia cierpkiego bądź mało wyrazistego.
Poruszając temat wyboru idealnej kawy do biura, nie można pominąć jednej ważnej kwestii, która ma znaczący wpływ na smak kawy. Często zapominamy, że na smak naparu wpływ mają zarówno ziarna kawy, ale również stan techniczny ekspresu do kawy. Dlatego jeśli chcesz mieć dostęp do pysznej i aromatycznej kawy w biurze, warto również pomyśleć o konserwacji ekspresu, za pomocą którego przyrządzany jest napar. Słaba czy wodnista kawa lub kwaśny posmak kawy z ekspresu nie musi być winą słabej jakości ziaren. Przyczyna problemu może leżeć po stronie urządzenia, które odpowiada za przygotowanie naparu.
Dokładne i systematyczne czyszczenie automatycznego ekspresu do kawy przyczynia się nie tylko do wydłużenia życia urządzenia, ale również wpływa na smak i aromat kawy. Zasada ta dotyczy zarówno urządzeń do parzenia kawy, które mamy w domu, jak i ekspresów firmowych. Różnica jest jednak taka, że ekspres biurowy jest z reguły sprzętem pracującym pod większym obciążeniem niż ten domowy (parzy więcej kaw). Dlatego w przypadku automatycznego ekspresu firmowego dobrym pomysłem będzie zapewnienie mu dodatkowej opieki w postaci regularnych przeglądów, konserwacji i czyszczenia w profesjonalnym serwisie.